Filip & Fredriks blogg

Fredrik 18 juni 2013 - 15:11

Tack och hej, Hasse P


Titta här står han, Hasse P, bredvid en extralång leverpastej. Det är vintern 1985 och han håller på med ett litet jippo som går ut på att sätta den lilla staden Köping på kartan. Han ska baka världens längsta smörgåstårta, fixa dit Guinness Rekordbok och kanske få lite fart på stan.


Här har det gått några timmar. Hasse har – mitt under jippot – fått reda på att det är något strul med Smörgåstårtan. Men han behåller lugnet och lite senare är det dags för själva diplomutdelandet.

Här är det officiellt. Smörgåstårtan är den längsta som någonsin gjorts. Drygt 510 meter.
Långt senare lärde vi känna Hasse P och han fick alltid tårar i blicken när han tänkte på den här stunden. Det hade varit mycket skit i hans liv, men det här var det bästa han varit med om. Här UTRÄTTADE han något. Inget stort kanske, men något i alla fall.

Han surfade på det där glädjemolnet i flera månader. Här är det sommar, han är på nån grillfest, kanske mellan två danser, bra SKJUTS i hela kroppen, ögonen riktade mot något som gör honom på bra humör. Kanske en kvinna.
Några månader senare började det gå dåligt igen. Han hade fått smak på berömmelsen, provade både det ena och det andra för att bli kvar i smöret. Och för att det skulle hända något. Sedan började han dricka lite mer än vad han borde och det mesta av det han planerade gick i kras.
Många år senare sprang han in i mig och Filip.


Vi skrev en bok om hans äventyr i Västra Mälardalen det där året, 1985. Han gillade den, tack och lov. Vi tyckte väldigt mycket om att prata med honom. Han var ju sliten utav bara helvete, satt och ruvade på varenda sjukdom en hypokondriker kan mardrömma om, men det sket han liksom i. Satt och hötte med näven åt någon aningslös programledare på TV4 i sin lilla lägenhet där solljuset låg så hårt på den lilla tjock-TVn och dammet på skärmen gjorde att man inte såg någonting men man hörde att det sades något dumt där i rutan och sånt stod han inte ut med. Han var stolt över den där smörgåstårtan han gjorde för nästan 30 år sedan. Orimligt upptagen vid den, kanske, men hur konstigt är det? Mot slutet, när det skymmer så sakteliga, kan det vara läge att summera livets highlights och om en av dem råkar vara en lång jävla smörgåstårta så… ja, sämre kan man ha det. Han återkom alltid till att folk hade varit GLADA den där dagen i mars 1985. Folk i Köping hade kommit ner till centrum utan större förväntningar och så hade det blivit GLATT. “Sånt betyder nåt”, sade han. Och det hade han rätt i. Det är lättare att göra ingenting än att göra någonting. Och alla som gör någonting förtjänar att bli åtminstone ett frimärke.
Nu är han död. Han hade legat medvetslös i en vecka – i sin egen säng, det var viktigt för honom, inget jävla sjukhus – och klamrat sig fast vid livet. Sedan, den sista natten, böjde sig Lotta över honom och viskade att “Nu räcker det Hasse, nu kan du gå över till andra sidan”.
Och så gjorde han det.

Kommentarer

Gilla!
0
Martin Siltberg 14 juli 2014 - 22:01

Som alltid underhallande! / Martin Siltberg

Gilla!
0
Mattias Gadd 20 oktober 2013 - 22:41

Man kan ju inte annat än bli glad av att läsa om denna otroliga berättelse! hälsningar/
http://blondinballa.bloggplatsen.se

Gilla!
0
Deusmachina 14 oktober 2013 - 16:10

Hejsan! Jag gillar verkligen era program men mest Podcasten på senare tid. Ska ni inte göra en till säsong av det bästa reseprogrammet ever. Grattis världen? Skulle också vilja se en ny säsong av High Chaparall

Gilla!
0
Magnus Berg 21 september 2013 - 04:55

Bästa Filip och Fredrik!
Jag är också en “sucker” för annorlunda människoöden och deras ofta fantastiska livshistorier. Eftersom ni alltid skildrar dessa med sån värme, humor och kärlek så har jag troget följt er genom åren.
Just “Tårtgeneralen” om Hasse P lyssnade jag på som ljudbok. Med fascination och beundran. Både för Hasse P:s outtröttliga engagemang och hängivenhet för denna rekordtårta och för ert sätt att berätta historien för oss andra. Redan då tyckte jag och numera nästan kräver jag att det blir en film av detta. Har denna tanke slagit även er? Att finansiera det hela vore som Hasse P säkert skulle ha sagt- INGA PROBLEM!

Med vänlig hälsning Magnus Berg

Gilla!
0
Sara Elmersson 20 september 2013 - 18:56

Var trevligt att ni var på Borlänge marknad idag :) Det var jag som berätta vart Rusta låg i Borlänge :)

Gilla!
0
Johan Rune 27 augusti 2013 - 23:48

Jag läste precis nyss färdigt Tårtgeneralen och det känns mycket tråkigt att läsa om Hasse P:s bortgång.

Tårtgeneralen är en fin bok tycker jag.

Gilla!
0
David Wolgers 25 augusti 2013 - 17:25

2011 gjorde jag en road trip i Tårtgeneralens kölvatten. En homage till Hasse P. Av alla resor jag gjort tror jag att det här var en av mina bästa. Vila i frid Hasse P. Kika gärna i mitt album här: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1015044400…

Gilla!
0
Torsten Molitor 30 augusti 2013 - 23:14

Underbart! Fint gjort.

Gilla!
0
Andreas G 19 augusti 2013 - 11:52

Går det att lyssna på Nosebleed Nightshift någonstans nu i efterhand?

Gilla!
1
Niklas Söderqvist 9 juli 2013 - 18:04

Tårtgeneralen borde verkligen bli film. Samuel Fröler i rollen som Hasse P månne?

Gilla!
0
JonssonM 18 juli 2013 - 12:25

Ja det hade faktiskt varit något, det.

Gilla!
2
shejken 9 juli 2013 - 10:57

Fint skrivet om en man som inte var som alla andra. Sådana män förtjänar en rad i rymden.

Turnéplan & Biljettköp